(untitled) («СОВРЕМЕННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ КОМПЬЮТЕРНОЙ ЛИНГВИСТИКИ», 2024)
Tezaurus lug‘atlar muayyan tildagi barcha so‘zlarni qamrab oladigan, ularning matnda qo‘llanish holatlarini to‘la-to‘kis aks ettiradigan lug‘at. Bundan tashqari, biron bir ilm-fan sohasiga oid lug‘aviy birliklar mavzu tartibida joylashtirilgan va ana shu birliklar o‘rtasidagi semantik, ya’ni tur-jins, sinonimik va boshqa munosabatlar aks ettirilgan ideografik lug‘atlar ham tezaurus lug‘atlar qatoridadir. Nazariy jihatdan tezaurus leksika semantik tizimining ehtimoliy modellaridan biridir.