KORPUS MATERIALLARINI SEMANTIK TEGLASH PRINSIPLARI («СОВРЕМЕННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ КОМПЬЮТЕРНОЙ ЛИНГВИСТИКИ», 2024)
Semantik teglash korpus matnlaridagi leksik birliklar semantikasini ochish va mavjud hollarda uning bir qancha ma’nolari yoki omonimligini aniqlash imkonini beradi.Semantik tahlil tabiiy tilni qayta ishlash (NLP)da asosiy jarayonlardan hisoblanib, korpusda bu semantik teglar yordamida amalga oshiriladi va foydalanuvchiga semantik annotatsiya shaklida taqdim etiladi. Ushbu maqolada oʻzbek tili korpuslari uchun semantik teglashning ahamiyati, til korpuslarini semantik teglash tizimini ishlab chiqish, semantik izoh berish xususida fikr yuritilgan.
Keywords: korpus, matn birliklari, so‘z, semantik teg,semantika.