O‘QUVCHILARDA MEDIA SAVODXONLIK KO‘NIKMASINI SHAKLLANTIRISH («СОВРЕМЕННЫЕ ТЕХНОЛОГИИ КОМПЬЮТЕРНОЙ ЛИНГВИСТИКИ», 2024)
XXI asr koʻnikmalari – bu zamonaviy dunyoda, ayniqsa, yosh avlodning katta hayotga qadam qoʻyishi, muvaffaqiyat qozonishida hal qiluvchi ahamiyatga ega boʻlgan bilimlar, hayotiy va kasbiy koʻnikmalar, odatlar jamlanmasidir. Bu koʻnikmalar hayotiy koʻnikmalar deb ham yuritiladi. Umumiy oʻrta taʼlimda oʻquvchilar tarbiyasiga alohida eʼtibor qaratish, XXI asr ko‘nikmalarini shakllantirish orqali ularni hayotga tayyorlash, maktablarda yuz berayotgan huquqbuzarliklarning oldini olish, turli vaziyatlarda yuzaga keladigan muammolarini mustaqil hal etish, zoʻravonlik va unga qarshi kurashishga oʻrgatish, yetakchilik, mediasavodxonlik masalalarining motivatsion yechimlari, global fuqarolik koʻnikmalarini yoshlarga singdirish bugungi kunning dolzarb masalalaridan biridir. Mazkur maqolada ona tili (o‘zbek tili) ta’limida hayotiy ko‘nikmalar tarkibiga kiruvchi mediasavodxonlikni shakllantirish haqida so‘z boradi.
Keywords: XXI asr koʻnikmalari, ona tili ta’limi, mediasavodxonlik, sun’iy intellekt, ijtimoiy tarmoqlar, audiomatn, imloviy savodxonlik.